Alle ogen nu gericht op Banco Monte dei Paschi di Siena


De kogel is door de kerk: de Italianen hebben duidelijk hun ongenoegen over de politiek van (inmiddels ex-)premier Matteo Renzi geuit. Hij kreeg in het door hem georganiseerde referendum een vernederende lap rond zijn oren en trok daaruit de conclusie dat hij maar beter kon opstappen. Want inmiddels dus is gebeurd, zij het dat hij de lopende zaken eerst nog zal afhandelen. Maar het vertrek van Renzi is maar het begin van een serie te verwachten gebeurtenissen.

Want de Italianen zullen nu een nieuwe regering moeten krijgen. Misschien verloopt dat makkelijker dan verwacht, want iedereen is inmiddels voorbereid op het ergste. Maar de kans is zeer zeker bestaande dat Italië voor een langere periode van politieke onzekerheid staat. En dat is allesbehalve goed nieuws op een moment dat de problemen waar de Italiaanse banken steeds duidelijker aan de oppervlakte komen.

Die problemen zijn kort samenvatten: veel te veel slechte schulden op de balans. Op de achtergrond zit de crisis echter veel dieper dan alleen maar de banken. De Italianen leven in het land waar de economische groei sinds de crisis van 2007-2008 zo goed als onbestaande is geweest. Het land heeft dringend behoefte aan een economische kick start en de kans is klein dat de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo die zal kunnen toedienen.

Alle ogen zijn nu gericht op Banco Monte dei Paschi di Siena, want er zal hoe dan ook werk moeten gemaakt worden van de redding van deze bank. Monte dei Paschi moet zo snel mogelijk de kapitaalbasis versterken, want de tijd dringt. Rome kan namelijk het risico niet lopen dat er een nieuwe crisis uitbreekt die de Italiaanse banken op een hoopje zal vegen, met Banco Monte dei Paschi di Siena voorop. Het kunnen met andere woorden spannende weken worden, waarbij niemand een goede afloop kan garanderen. Mogelijk valt er rond deze bank komend weekend al een beslissing, want uitstel zal de spanning alleen maar doen toenemen.


Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.