Laat u niets wijsmaken: Italië staat aan de rand van het bankroet


Griekenland heeft Europa niet onderuit gekregen, maar betekent geenszins dat de fundamenten onder het Europees bouwwerk verstevigd zijn. De Grieken zijn nog altijd niet veilig thuis, maar het epicentrum van de crisis heeft zich inmiddels verplaatst van Griekenland naar Italië. Dat land is niet alleen politiek maar economisch en financieel een puinhoop. En die puinhoop dreigt een heuse Europese splijtzwam te worden.

De problemen met de banksector in het algemeen en met Monte dei Paschi di Siena in het bijzonder zijn maar het topje van de ijsberg, het ganse Italiaans bankensysteem staat op wankelen. Dat is het gevolg van het feit dat de banken jarenlang kredieten hebben toegestaan aan bedrijven die eigenlijk niet kredietwaardig zijn. En die dus eigenlijk nooit geld hadden mogen krijgen. Veel bedrijven kunnen de hun toegestane leningen niet meer terugbetalen en daardoor is het water de banken tot aan de lippen komen te staan.

Laat u dus niets wijsmaken: Italië staat aan de rand van het bankroet en dat heeft alles te maken met het feit dat het land an sich niet competitief meer is. De Italiaanse bedrijfswereld is met andere woorden niet meer concurrentieel op de wereldmarkten en dat is meteen ook de reden waarom ze hun kredieten niet kunnen terugbetalen. Verschillende regeringen hebben tevergeefs geprobeerd om het land te hervormen, maar botsten op een magische wand die elke vorm van ingrijpende hervorming onmogelijk maken. Dat betekent dat een gans land gedoemd is om ten onder te gaan. De belangrijkste flater werd al jaren geleden geslagen.

De Italiaanse lira was het in 1999 niet waard om in de eurozone te worden opgenomen, de waarde van de lira lag ver onder die van de Duitse mark. Destijds werden bezwaren over de opname van de ltaliaanse lira (maar ook de Griekse drachme en andere Zuid-Europese valuta’s) weggewuifd, met als gevolg dat we nu met de gebakken peren zitten. De eurozone is op los zand gebouwd en het bouwsel is stilaan aan het wegzakken. De instorting is niet voor vandaag of morgen voorzien, maar het wordt toch stilaan tijd om de borst nat te maken kwestie van op het ergste voorbereid te zijn.

Bescherming en beveiliging van vermogen door fysiek goud en zilver aan te kopen zijn meer dan ooit aan de orde.
Gouden munten kopen
Zilveren munten kopen
Goudbaren kopen


Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.