China wordt een steeds groter risico




China wordt een steeds groter risico, maar dat lijkt vrijwel niemand te beseffen. Sharmin Mossavar-Rahmani, private wealth management chief investment officer bij Goldman Sachs, vond het nodig om opnieuw aan de alarmbel te trekken. Door de komst van Donald Trump naar het Witte Huis zijn de Chinese problemen ongemerkt naar de achtergrond verdwenen. Maar dat betekent niet dat ze zijn opgelost.

Sharmin Mossavar-Rahmani is van mening dat de Chinese economie een regelrechte bedreiging vormt voor de Amerikaanse en dat niet alleen omdat de Chinezen gedreigd hebben met tegenmaatregelen in geval Donald Trump het in zijn hoofd zou krijgen om protectionistische maatregelen aan te kondigen. Iets wat deze zeker is van plan te doen, daar twijfelt inmiddels geen zinnig mens meer aan.

De Chinese economie dreigt echter te bezwijken onder een schuldenberg die zonder overdrijving gargantueske vormen heeft aangenomen. Nooit eerder in de geschiedenis heeft een dergelijk hoge schuldenberg bestaan, welke maatstaf ook wordt opgebruikt om die te meten. Mossavar-Rahmani focust zich vooral op de credit-to-GDP ratio zoals die door de Bank of International Settlements wordt gepubliceerd.

In het tweede kwartaal van 2016 stond die credit-to-GDP ratio op 28,80%. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten stond diezelfde credit-to-GDP ratio vlak voor het uitbreken van de grote vastgoedcrisis van 2007-2008 op 12,40%. Als zelfs een sterk financieel systeem als het Amerikaanse een crisis niet kon vermijden, hoe zou het Chinese dat kunnen doen? Dat is de vraag die Sharmin Mossavar-Rahmani zich stelt. In zijn ogen is het slechts een kwestie van tijd alvorens China de rest van de wereld mee zal sleuren in een diepe crisis.

Gouden munten kopen - Meer dan alleen goud
Zilveren munten kopen - Hoogste potentieel
Zeg nooit zomaar goudbaar tegen een Heraeus goudbaar

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.