Donald Trump speelt met vuur, maar dat beseft hijzelf niet




De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump gaat er met de grove borstel door, hij is vast van plan om zijn ambities (‘America first’) waar te maken. De Mexicanen worden bedreigd met een invoerheffing van 20% op de invoer van hun producten wanneer ze niet zelf willen opdraaien voor de rekening van de muur die aan de Amerikaans/Mexicaanse grens wordt gebouwd. Eigenlijk twijfelt niemand er aan dat Trump zijn plannen ook daadwerkelijk zal uitvoeren.

Daarmee heeft de wereld een voorsmaakje gekregen van hoe hij in de toekomst te werk zal gaan. Dus mag ook een land als China zich aan een gelijkaardige behandeling verwachten. Maar hier liggen de zaken toch enigszins anders dan bij het relatief zwakke Mexico. De kans is groot dat de Chinezen de kaas niet van het brood zullen laten eten en Washington een koekje van eigen deeg zullen opdienen.

Donald Trump speelt met vuur, maar dat beseft hijzelf waarschijnlijk niet. Want de Chinezen beschikken over een geheim wapen dat ze ongetwijfeld zullen uitspelen wanneer de noodzaak daartoe zich opdringt. En dat wapen zijn de Amerikaanse staatsobligaties die China bezit. Sinds juni van vorig jaar is Beijing begonnen om die obligaties langzaam maar zeker af te bouwen. Zonder daarbij overhaast te werk te gaan.

Maar wanneer dat nodig zal zijn, zullen de Chinezen ongetwijfeld niet aarzelen om hun Treasuries te dumpen. Daardoor zal er een groot aanbod aan Amerikaanse staatsobligaties op de markt komen. En dan komt de aap uit de mouw: Trump heeft (veel) geld nodig om zijn plannen te financieren en dat geld zal hij op de markt moeten ophalen. Dat zal moeten gebeuren aan veel hogere rentevoeten dan de huidige, met als gevolg dat de situatie volledig uit de hand kan lopen. Zo kan Trump aan de basis van een wereldwijde crisis komen te liggen, met als mogelijk gevolg dat de Amerikaanse economie in een diepe depressie belandt. In een dergelijk scenario zal de dollar onvermijdelijk onderuit gaan en kan de goudprijs door het plafond vliegen. Het bezit van fysiek goud valt dan ook meer dan ooit aanbevolen.

Gouden munten kopen - Meer dan alleen goud
Zilveren munten kopen - Hoogste potentieel
Zeg nooit zomaar goudbaar tegen een Heraeus goudbaar

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.