Een run op de banken zal bewijzen dat de keizer geen kleren draagt



De afgelopen maanden is het wat stiller geworden rond de banken, maar dat betekent nog niet dat de problemen in de banksector van de baan zijn. De meeste grootbanken zijn reuzen op lemen voeten, ze kunnen als ergens een radertje in het financieel systeem vastloopt onmogelijk nog aan hun verplichtingen voldoen. De uiteindelijke oorzaak hiervoor moet gezocht worden in het systeem van fractional reserve banking.

Dat maakt het de banken namelijk mogelijk om geld uit te lenen dat ze niet hebben, dat ze bij wijze van spreken rechtstreeks uit de lucht plukken. Ze genieten namelijk het voorrecht niet gebonden te zijn aan een reserve ratio van 100%, zodat ze inderdaad bij wijze van spreken een vrijbrief hebben gekregen voor geldcreatie. Dat is een gevaarlijke situatie, die echter niet door iedereen als dusdanig wordt ervaren.

Maar eigenlijk komt het er op neer dat bijlange na niet alle geld in omloop gedekt is, verre van zelfs. Dat zal blijken op een moment dat een bank run ontstaat, wanneer iedere depositohouder op hetzelfde moment zijn geld van de bank zal willen halen. De bankiers zullen dan met het schaamrood op de kaken moeten erkennen dat het meeste geld in omloop eigenlijk niet bestaat en dus ook niet overhandigd kan worden aan de rechtmatige bezitters.

Een run op de banken zal bewijzen dat de keizer geen kleren draagt, dat de banken wel grote sier maken maar ze niet in staat zijn om het geld in omloop van een voldoende dekking te voorzien. Voorspellen wanneer zo’n bank run zal ontstaan, is uiteraard onmogelijk. Het kan een onverwachte gebeurtenis (een zogenaamde ‘black swan’) zijn, maar ook het uiteindelijk falen van het systeem van fractioneel reserve banking. Het geld op onze bankrekening is dan ook maar ‘digitaal’ geld zonder werkelijke waarde. Wie echt geld wil bezitten, koopt liever goud, zilver en andere edelmetalen. Die hebben hun praktisch nut als echt geld al eeuwenlang bewezen.

Gouden munten kopen - Meer dan alleen goud
Zilveren munten kopen - Hoogste potentieel
Zeg nooit zomaar goudbaar tegen een Heraeus goudbaar

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.