Overheden zullen beloftes nooit kunnen inlossen




Vadertje staat heeft een gat in de hand en nog geen kleintje ook. Dat begrip ‘vadertje staat’ mag breed geïnterpreteerd worden, want zowat alle landen in de wereld zijn in hetzelfde bedje ziek. En de symptomen van die ziekte zijn ook overal dezelfde: chronische begrotingstekorten, alsmaar oplopende schulden, uitbundig gedane pensioenbeloften, pensioenkassen waar veel te weinig geld in zit.

Het (inmiddels afgeschafte) Belgische Zilverfonds is dus zeker geen alleenstaand geval. Momenteel krijgen we in de Verenigde Staten een voorsmaakje van wat ons te wachten staat, in de vorm van het Dallas Pension Fiasco. Het pensioenplan van deze grote Amerikaanse stad zit al jarenlang in de problemen, maar inmiddels zijn die problemen geëscaleerd. De situatie is met andere woorden onhoudbaar geworden.

Het pensioenplan van Dallas had op 1 januari 2016 voor een totaal bedrag van 2,68 miljard dollar aan activa, ten opzichte van 5,95 miljard dollar aan verplichtingen. Daarmee bedroeg de zogenaamde funding ratio een schamele 45,10%. Kort samengevat: de stad Dallas heeft veel te weinig geld om aan de verplichtingen te voldoen en dit ondanks de sterke prestaties van de beurs in de afgelopen jaren.

Dallas gaat dus dezelfde weg op als Detroit, dat al eerder met het schaamrood op de kaken moest toegeven niet meer aan de verplichtingen te kunnen voldoen. En dit is maar het topje van de ijsberg. Zodra de beurskoersen een flinke correctie doormaken, zullen tientallen pensioenfondsen in de problemen komen. We stevenen op een probleem af waar tot dusver niemand een oplossing voor heeft kunnen bedenken. Wie weet raad?

Waar goud kopen
Hoe goud kopen
Wanneer goud kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.