Portugal kan het volgende epicentrum van een financiële crisis worden



Na Italië heerst nu ook in Portugal bezorgdheid over het lot van de banken, op de eerste plaats over dat van Novo Banco. De Portugese socialistische regering, een minderheidsregering die aan de macht kan blijven dankzij de steun van 2 linkse partijtjes (het Linkerblok en de Communistische Partij) zou via staatssteun de bank het hoofd boven water willen houden, maar het is maar de vraag of Europa daarmee akkoord zal gaan.

Portugal kan het volgende epicentrum van een financiële crisis worden en daarom is het absoluut noodzakelijk dat Novo Banco wordt gered. Maar niet iedereen binnen de regering is eens over de manier waarop dat zou moeten gebeuren. Het Linkerblok zou een nationalisatie van de bank willen afdwingen, maar die zou de belastingbetalers niets mogen kosten. De problemen bij Novo Banco zijn, zoals die bij de andere Europese banken, nog altijd een gevolg van de grote crisis van 2008.

Zeven jaar lang heeft de wereld geleefd in de illusie dat de grote crisis van 2007-2008 was opgelost. Inderdaad, dankzij het optreden van de centrale bankiers die van een ongemeen grote inventiviteit blijk gaven als we tenminste hun eigen woorden mochten geloven. In de traditionele pers kregen de centrale bankiers luid applaus, zodat de man in de straat inderdaad overtuigd was dat ze goed werk hadden geleverd.

In werkelijkheid hebben al die intelligente dames en heren van de centrale banken helemaal niets opgelost. Ze hebben gewoon de bal voor zich uitgeschopt (‘kicking the can down the road’, zoals de Amerikanen zeggen) in de hoop dat er een deus ex machina zou opduiken die orde op zaken kan stellen. Wat dus niet is gebeurd. Voor een scenario geplukt uit een Hollywood-film is in deze wereld geen sprake. De problemen bij de Europese banken zijn nog maar het topje van de ijsberg, we vrezen dat in de komende maanden en jaren nog andere problemen aan de oppervlakte zullen komen. Waardoor een nieuwe crisis vrijwel onvermijdelijk zou worden.


Waar goud kopen
Hoe goud kopen
Wanneer goud kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.