Wat is de reden waarom China zo veel goud koopt?


Het is al lang een grap met een ellenlange baard in de bankwereld. Wanneer ik iemand 1 miljoen euro verschuldigd ben, heb ik een probleem. Maar wanneer ik iemand 1 miljard euro moet, ligt het risico bij de tegenpartij. Die tegenpartij kan zich namelijk onmogelijk veroorloven dat ik overkop zou gaan. Deze grap heeft vreemd genoeg ook consequenties wat betreft de verhoudingen tussen de verschillende grootmachten in de wereld. Meer bepaald wat betreft de portefeuille Amerikaanse obligaties die China bezit.

Maar laten we het probleem in de vorm van een vraag formuleren: wat is de reden waarom China zo veel goud koopt? Die reden moet gezocht worden in de grote portefeuille Amerikaanse staatsobligaties waarover China beschikt. De Treasuries werden destijds gekocht omdat de Chinezen grote overschotten op de handelsbalans hadden. Toen leken die Amerikaanse staatsobligaties een goede belegging te zijn, maar dat is niet langer het geval.

Want inmiddels is de financiƫle situatie van de Verenigde Staten enigszins zorgwekkend te noemen. Het land stapelde onder president Barack Obama de schulden verder op. En alles wijst er op dat het schuldenprobleem onder Donald Trump alleen maar groter zal worden. Uiteindelijk zal blijken dat Washington de schulden in geen enkel geval zal kunnen terugbetalen, ook al zouden de Amerikanen dat willen.

China bezit voor ongeveer 2000 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties en het risico bestaat dat die waardeloos zullen worden. Want uiteindelijk zal de VS weinig andere keuzemogelijkheden hebben dan die schulden door de inflatie laten eroderen. China is zich maar al te goed bewust van dit gevaar en koopt goud als bescherming tegen toekomstige inflatie. Over de hoeveelheid die de Chinezen inmiddels bezitten, bestaat de hoogst mogelijke onzekerheid. Maar dat Beijing regelmatig goud blijft aankopen, staat als een paal boven water.

Gouden munten kopen
Zilveren munten kopen
Goudbaren kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.