Goud gedraagt zich tegendraads en dat is een goede zaak




Rondom de evolutie van de goudprijs doen heel wat theorieën de ronde, maar die blijken niet allemaal te kloppen. Zo zou goud een veilige vluchthaven bieden in tijden van oorlog. Dat was vroeger misschien zo, maar de factor oorlog telt niet langer zwaar door op de goudmarkt. En dat is geen recent gegeven. Al bij het uitbreken van de eerste Golfoorlog tussen Iran en Irak in 1991 gaf het goud geen krimp.

Daarnaast kan u best uitwijken naar de goudmarkt wanneer de inflatie voor de deur staat, zo lezen we in de handboeken. Ook deze stelling moet opnieuw bewezen worden, want inflatie is al geruime tijd een grote afwezige in het economisch landschap. Recent zijn er opnieuw inflatiesignalen opgedoken, maar het valt nog af te wachten of de goudprijs daar op zal reageren. Want de goudmarkt heeft altijd al een grote mate van onvoorspelbaarheid gehad.

Goud gedraagt zich tegendraads en dat is eigenlijk een goede zaak. Want het tegendraads karakter van het gele metaal betekent precies dat het een oase van rust kan blijven wanneer de financiële markten weer eens in rep en roer komen te staan. Dat er onderhuids iets broeit, blijkt overduidelijk uit de recente gebeurtenissen op de goudmarkt. De goudprijs is namelijk gestegen op een moment dat eigenlijk dat niemand echt verwachtte. Op het moment namelijk dat de rente in de VS een stijgende trend vertoont.

Ole Hansen, head of commodity strategy bij Saxo Bank A/S, wijst er op dat de goudprijs 7% is gestegen sinds de FED haar basisrente verhoogde. Bij de vorige verhoging in december 2015 bedroeg de stijging zelfs 13%. Telkens had de goudprijs eigenlijk moeten dalen, want hogere rentevoeten in de VS stimuleren de dollar. En in theorie (daar gaan we weer) is dat niet goed voor de goudprijs. Bloomberg Intelligence analist Eily Ong gelooft dat er één of meer grote spelers in de markt zijn die zich weinig of niets aantrekken van wat de handboeken zeggen over wat de goudprijs wel of niet moet doen. Waardoor er op langere termijn fors hogere prijzen voor het goud in het vat zitten.

Wanneer goud kopen
Waarom goud kopen
Waarom zilver kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.