Juwelenmarkt blijft de belangrijkste consument van goud




Er blijven heel wat misverstanden bestaan rond de goudmarkt, onder andere wat betreft de goudconsumptie. Blijkt dat nog altijd de juwelenmarkt de belangrijkste consument is van goud. Meer dan de helft van het geproduceerde goud wordt gebruikt voor het maken van juwelen. Volgens de laatste berekeningen zou het gaan om 64% van de totale productie. Dus mag de invloed van de vraag naar juwelen op de goudprijs niet onderschat worden.

Kijken we even naar het aanbod, dan blijkt anderzijds dat het aanbod op de markt voor driekwart afkomstig is van nieuw gedolven goud. Het zou gaan om bijna driekwart van het aanbod, volgens sommige berekeningen zou het om exact te zijn om 73% van het aanbod te gaan. Het resterende kwart is dan uiteraard afkomstig van gerecycleerd goud, onder andere van versleten of ongewenste juwelen.

Over een periode van 13 jaar – 52 kwartaalperiodes dus – is er maar één kwartaal geweest dat de vraag vanuit de Exchange Traded Products (ETF’s) die vanuit de juwelenmarkt overtrof. In het eerste kwartaal van 2009 overtrof de vraag naar goud vanuit de ETF’s niet alleen de vraag vanuit de juwelensector, maar ook de jaarlijkse productie. Waarmee wordt aangetoond hoe belangrijk laatstgenoemde markt is geworden.

Het universum van de ETF’s is een relatief nieuwe wereld, eentje die nog altijd sterk groeit. Momenteel zijn er bijna 2000 van deze beleggingsfondsen en hun aantal groeit nog alle dagen aan. Uiteraard zijn er maar een aantal van deze trackers die in goud beleggen. Terwijl de vraag naar goud voor juwelen min of meer stabiel blijft of in het beste geval slechts lichtjes stijgt, is er steeds meer vraag naar ETF’s die in goud beleggen. De grote doorbraak van de goudprijs zal er dus waarschijnlijk komen wanneer de vraag vanuit de beleggingswereld (lees: ETF’s) explosief stijgt. Zo’n stijging mag worden verwacht wanneer de goudprijs stijgt, bijvoorbeeld wanneer de huidige onzekerheid op de financiële markten nog verder toeneemt.

Gouden munten kopen - Meer dan alleen goud
Zilveren munten kopen - Hoogste potentieel
Zeg nooit zomaar goudbaar tegen een Heraeus goudbaar























Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.