Perfecte storm kan obligatiemarkten doen ontploffen




Paul Schmelzing, een bekende uitgever op de social media, waarschuwt op zijn beurt voor een drama dat zich kan voltrekken op de obligatiemarkten. Op de blog van de Bank of England staat zijn bericht te lezen over een perfecte storm die de obligatiemarkten kan doen ontploffen. De aangerichte schade na het uiteenspatten van de zeepbel zou groter zijn dan deze aangericht in 1994.

Schmelzing is niet de eerste de beste, want hij studeert economische geschiedenis aan de Harvard University. Op basis van de studie van data verzameld over een periode van 800 jaar kwam hij tot de conclusie dat de bull markt van 2016 één van de grootste was die ooit werd opgetekend. Ze heeft namelijk maar liefst 36 jaar geduurd en dat is een zeer ongewone duur voor een haussemarkt bij obligaties.

Hij vond maar 2 periodes waarin een obligatiehausse nog langer duurde: tijdens de periode dat de Venetianen de wereldhandel domineerden in de 15deen tijdens de eeuw die volgde op de vrede van Cateau-Cambrésis in 1559. De geschiedenis leert verder dat dit soort haussemarkten op een bepaald moment tegen een muur botsen en die muur wordt gevormd door een golf van inflatie.

Omdat de geschiedenis zich herhaalt, zal hetzelfde nu opnieuw gebeuren. In 1994 steeg het rendement op de 30-jarige staatsobligatie in een tijdspanne van maanden met meer dan 150 basispunten. Dat gebeurde nadat toenmalig FED-gouverneur Alan Greenspan de basisrente had verhoogd. Ook nu staat de FED klaar om de rente verder te verhogen en dat zou opnieuw een slechte afloop kunnen kennen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.