Zwakke dollar kan hyperinflatie veroorzaken




Chris Martenson, in de Verenigde Staten een bekende analist en futurist, blijft waarschuwen voor overdreven optimisme wat de beurzen betreft. De S&P 500 bereikte vorige week nieuwe recordniveaus, zodat op het eerste gezicht er geen vuiltje aan de lucht lijkt. Maar volgens Martenson zijn we wel degelijk aanbeland in de fase van gevaarlijke markten en één van de grootste gevaren gaat volgens hem uit van de daling van de dollarkoers.

De gevaren verbonden aan een zwakkere dollar worden namelijk onderschat. En in dat verband speelt Donald Trump een gevaarlijk spelletje. De Amerikaanse president moet dringend scoren en zou dus verleid kunnen worden om een handelsoorlog met China uit te lokken. En dat is iets wat hij beter niet zou doen, want de Chinezen beschikken over een machtig wapen. En dat wapen is niet meer of niet minder dan de dollar. Dit verdient uiteraard een woordje uitleg.

De Chinezen waren in het verleden gretige kopers van Amerikaanse staatsobligaties. Hun reservevoorraden zijn dus grotendeels in dollars. Beijing zal in geen geval in geval van een handelsoorlog alles blauw-blauw laten, wel integendeel. Het is het land al een doorn in het oog dat de koers van de dollar met ruim 10% is gedaald, waardoor de waarde van hun valutareserves fors is afgenomen. Een handelsoorlog zullen de Chinezen dus zeker niet pikken.

Ze zullen in dat geval niet aarzelen om de Amerikanen op hun zwak punt te pakken. Het dumpen van hun dollarposities kan de greenback nog verder onderuit duwen. En in dat geval worden de VS met een levensgroot probleem geconfronteerd. Een zwakke dollar kan namelijk hyperinflatie veroorzaken. Een zwakke munt doet namelijk het inflatiegevaar toenemen, maar wanneer de koers van een munt (en zelfs als betreft het de dollar) zwaar onderuit gaat, kan hyperinflatie één van de gevolgen zijn. Inderdaad, we leven in een gevaarlijke wereld maar niet iedereen lijkt dat al te beseffen.

Gouden Munten
Zilveren Kilomunten
Waarom Goud Kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.